Breda Nassaustad

  Nassaudag 2020

   

  WEGENS MAATREGELEN RONDOM HET CORONA-VIRUS GAAT DE NASSAUDAG OP 1 JUNI NIET DOOR. WE ONDERZOEKEN OF HET OP EEN LATER MOMENT IN HET JAAR ALSNOG KAN PLAATSVINDEN.

  Tijdens de Nassaudag op 1 juni (tweede Pinksterdag) vieren we dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er een gevarieerd programma op locaties die verbonden zijn met de geschiedenis van de Nassaus: de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het Begijnhof, de Waalse kerk en Bouvigne.

  De geschiedenis van Breda is nauw verweven met de relatie tussen Nederland en Spanje. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden de Bredanaars heen en weer geslingerd tussen loyaliteit en vijandigheid jegens de Spanjaarden. Misschien een klein conflict tegen de achtergrond van wereldwijde oorlog en de expansie van het Spaans-Habsburgse rijk, maar de Tachtigjarige oorlog maakt onlosmakelijk deel uit van onze Nederlandse en Europese identiteit.

  Breda was een van de sterkste steden in de verdedigingslinie van de Republiek tussen het Staatse Holland en Spaans Brabant. Breda begon de Tachtigjarige Oorlog als knooppunt van Europese contacten, woonplaats van de Nassaus. In 1590 heeft Maurits de stad via de list met het Turfschip heroverd. De vesting werd vernieuwd, maar ging in 1625 opnieuw over naar de Spaanse bevelhebber Spinola. De verovering van Breda gold tijdens de Tachtigjarige Oorlog als de laatste overwinning van de Spaanse troepen. In 1637 heroverde Frederik Hendrik de stad definitief.

  Vandaag de dag is er nauwe verbondenheid tussen Nederland en Spanje. De 75ste editie van de Ronde van Spanje gaat in augustus zelfs van start in Nederland! Tijdens de Nassaudag beland je onder andere op het Kasteel van Breda in Spaanse sferen. Maak een reis langs de Tachtigjarige Oorlog en laat je inspireren door de eeuwenoude traditie van het stierenvechten. In de dansperformance ‘Minotaurus’ van De Kwekerij is een duet tussen een vrouwelijke stierenvechter (torera) en een stier. Kinderen kunnen deelnemen aan workshops dans en muziek en dossen zich uit in traditionele Spaanse kleding. Wie een spoedcursus Spaans wilt volgen, is hier aan het juiste adres!

  Aan het programma wordt gewerkt en zal binnenkort op de website worden gezet. Kijk nog even wat er vorig jaar allemaal te beleven viel en verheug je alvast op een nieuwe editie!

   

   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Miniaturen- en Poppenhuismuseum | Begijnhof | Waalse Kerk | Bouvigne | Stedelijk Museum Breda