Breda Nassaustad

  Grote Kerk

  René de Chalon sneuvelde in 1544. Hij werd bijgezet in de grafkelder onder het grafmonument voor Engelbrecht II, in de Prinsenkapel. Hier ligt ook Maria, zijn in de wieg gestorven dochter. Zijn hart werd begraven in Bar-le-Duc. Voor dit hart werd een grafmonument opgericht, dat zich nog steeds bevindt in de kerk van Saint-Etienne.

  Het Gilde de Baronie gaf rondleidingen door de kerk en langs de graven van René, zijn vrouw en dochter, zijn ouders en grootouders en de gouvernante. Krijg een kijkje achter de schermen van de werkzaamheden van archeologen. Zij stuiten bij hun onderzoek regelmatig op menselijke skeletten. Wat valt daar uit op te maken? Zijn er verschillen in manieren van begraven? Wat kun je met ‘nieuwe’ technieken in de archeologie allemaal achterhalen: met DNA-onderzoek, isotopenonderzoek (wat is dat?), met forensische technieken? Kinderen helpen mee met de uitwerking van het onderzoek of verkleden zich als archeoloog.

  Bij leven leerde René de Chalon naast gevechts- en ruitertechnieken ook over de schone kunsten en kreeg hij onderricht in dans en muziek. Maak kennis met beeldhouwers, schilders en frescoschilders die oude technieken beheersen. Dansgroep Passi gaf  een demonstratie Renaissance-dansen en aansluitend een workshop.

  Tentoonstelling Mandy den Elzen
  In het werk van kunstenaar Mandy den Elzen zit hart en ziel. In de natuur wordt de vorm altijd bepaald door functie. Deze eerlijkheid van vorm, deze structuren bepaald door biologische processen en behoeften zijn voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar waar in de natuur vorm en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, scheidt Den Elzen het materiaal van haar oorspronkelijke functie en geeft het zo een nieuwe verschijningsvorm. Zij destilleert de essentie en toont haar respect voor de natuur en haar inherente structuren.

  Meer zien over het werk van Mandy?

   

  Ik zal handhaven

  De Nassaus hebben een breed draagvlak in Breda gecreëerd voor tolerantie, verdraagzaamheid, innovatie en internationalisering. Dit levert nog steeds inspiratie op voor de huidige samenleving. In 2018 werden er in vijf Bredase wijken verhalen gedeeld. Niet in woord maar in beeld. Vluchtelingen tekenden en schilderden onder van leiding van kunstenares Cecile Verwaaijen samen met hun buurtbewoners hun levensverhaal. Verhalen uit Syrië, Eritrea, Myanmar, Irak en Nederland. Uit deze verbeeldingen spreekt soms verdriet, gemis maar ook veerkracht en hoop. De leus “ik zal handhaven’ is voor deze tentoonstelling van toepassing. Liesbeth van Well registreerde de verhalen op film.

  Wie thuis op zijn gemak nog eens over de relatie van Breda met de Nassaus wil lezen, koopt tijdens de Nassaudag het boek ‘In dienst van de Nassaus’ van Cora van Beek met korting.

  Lezing

  Naar aanleiding van de restauratie van de Grote Kerk werd in 1996 een onderzoek uitgevoerd naar de inhoud van de grafkelder onder het Nassau-monument.
  Prof. dr. George Maat voerde destijds het onderzoek uit naar de menselijke resten uit de grafkelder in het Anatomisch Laboratorium van de Universiteit Leiden. Tijdens de Nassaudag geeft Prof. Dr. Maat om 13.30 uur een lezing  waarin hij de fysisch-antropologische analyse van de vondsten in de grafkelder van de Nassaus presenteert. Welke bijzettingen konden geïdentificeerd worden als leden van de Bredase Nassau-familie? En welke interessante informatie over balsemingtechnieken en ziektebeelden heeft het onderzoek opgeleverd?

   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Miniaturen- en Poppenhuismuseum | Begijnhof | Waalse Kerk | Bouvigne | Stedelijk Museum Breda