Breda Nassaustad

  Nassaudag 2018

  OP 21 mei 2018 werd de Nassaudag Breda gevierd. Om het tienjarig bestaan van de Stichting Breda Nassaustad extra luister bij te zetten, werd de Nassaudag gevierd op een manier die de Nassaus zelf zou hebben aangestaan: met een groots riddertoernooi op het Kasteel van Breda en een feestelijke sfeer op alle locaties. Dat dat aansloeg bij het grote publiek werd duidelijk door een recordaantal van bijna 11.000 bezoekers op het Kasteel van Breda!

  Onder grote belangstelling opende Willem van der Vis, voorzitter van Stichting Breda Nassaustad, om 12.00 uur in de Grote Kerk de Nassaudag. Tientallen historische figuren verzamelden zich en vertrokken in een lange stoet richting het Kasteel van Breda. In de Grote Kerk brachten Middeleeuwse gilden, ambachten en vermaak de Late Middeleeuwen opnieuw tot leven. Op de Middeleeuwse jaarmarkt kon men kennis maken met steenhouwers, touwslagers, goudsmeden, timmerlieden, bakkers en veel meer.
  Op het Begijnhof was aandacht voor de eeuwenoude kruidentuin, vroeger door de Bredase begijnengemeenschap dagelijks gebruikt om te koken en om mensen te ondersteunen bij ziektes en ongemakken. Hier kon men zijn eigen geneeskrachtige kruidenzalf maken en proeven van kruidenthee. Aan de schminktafel lieten kinderen zich van hun mooiste kant zien.

  Op het Kasteel van Breda was niet eerder zo’n vol programma te beleven. Het groots opgezette riddertoernooi, georganiseerd door House of Wax Entertainment, was het hoogtepunt van een dag vol historie en vermaak. Op de Parade waren behendigheidsspelen, zwaardgevechten en een machtig steekspel. Ook kon men zien hoe ridders leefden en hoe zijn hun eeuwenoude ambachten uitvoeren. Wie geïnteresseerd was in hoe men vroeger jaagde, kon genieten van de vogelshow of kon leren boogschieten.

  Op tweede Pinksterdag is het ook altijd de Dag van het Kasteel, een unieke kans om een bezoek te brengen aan Bouvigne. Excursieleiders gaven hier deskundige informatie over de Franse, Duitse en Engelse tuin en de historie en bewoners van Bouvigne. Bouvigne telde ongeveer 1500 bezoekers.


   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Miniaturen- en Poppenhuismuseum | Begijnhof | Waalse Kerk | Bouvigne |