Breda Nassaustad

  Kasteel van Breda

  AAN HET PROGRAMMA VOOR DE AANKOMENDE NASSAUDAG WORDT HARD GEWERKT. LEES HIERONDER TERUG WAT ER IN 2016 TE DOEN WAS IN HET KASTEEL VAN BREDA.

  Lange tijd was het Kasteel van Breda de residentie van de Nassaus. Hendrik III, de vertrouweling van keizer Karel V, liet de middeleeuwse burcht rond 1530 door de Italiaanse architect Thomas Vincidor da Bologna verbouwen tot een renaissancepaleis. Sinds 1828 is het de thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie en is het normaal alleen toegankelijk voor groepen via VVV-rondleidingen.

  In 1992 is op het terrein door de Gemeente Breda archeologisch onderzoek gedaan naar het Kasteel van Breda. Tijdens opgravingen werd bij de noordvleugel van het kasteel een stortkoker aangetroffen. Uit deze stortkoker en de naastgelegen stortwaaier kon een grote hoeveelheid dierlijk botmateriaal worden verzameld en kon nauwkeurig bepaald worden wat er in die periode zoal werd gegeten.

  In het Blokhuis liet een rijkelijk gedekte tafel, gevuld met lekkernijen, de overvloed aan eten uit die tijd zien. Archeologische vondsten uit de zestiende-eeuwse stortkoker toonden aan wat men op het kasteel at.

  Op de Parade konden kinderen ervaren hoe het is om archeologisch en biologisch onderzoek te doen. Ze konden met een metaaldetector naar Nassaumunten zoeken, bekijken wat er met afval gebeurt als het een tijdje in de stortkoker ligt en uilenballen pluizen!

  Wat werd er teruggevonden van het kasteel dat door Jan van Polanen tussen 1350 en 1360 werd gebouwd? Hoe determineer je dierlijk botmateriaal eigenlijk? Op de Binnenplaats kwam je er alles over te weten. Ook was er muziek van het Bergen op Zooms Blazersensemble en een demonstratie schermen.

  Wie wilde leren jagen als een edelman, nam een lesje boogschieten bij Achery Breda

  In de Wilhelminatuin was de Borgerij Berghen open Zoom. Als de mannen ten strijde trokken, zorgden de vrouwen in het kampement voor een stevig maal en het onderhoud van de materialen. De pot schafte wel iets anders dan bij de adellijke heren binnen in het kasteel op tafel stond. Ook waren er demonstraties zwaardvechten, bierbrouwen en alles over de nuttige rol van de bijenhouderij.

  In het Koningin Wilhelmina Paviljoen bekeek je de permanente expositie over het Kasteel van Breda en de KMA. In het oudste stenen woonhuis van Breda, het Huis Van Brecht, mocht je de schilderijen van de Tiendaagse Veldtocht en de archeologische kelder niet missen.

   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Begijnhof | Bouvigne | Educatie