Breda Nassaustad

  Grote Kerk

   

  In de Grote Kerk waande je je in een ware tuin der lusten. Het Klokkenluiders Gilde Breda luidde om 11.50 uur de Nassaudag in met de Breda Nassauklok: de grootste klok in de Bredase toren (3500 kg, 1694). De opening werd om 12.00 uur verricht door loco-burgemeester Alfred Arbouw.

  Thé dansant
  Wie wilde kon smullen van het buffet met kleine gebakjes, zoete broodjes, mooie sandwiches en heerlijke verse aspergesoep . Al heel lang wordt gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen stimulerend werken. Fran Husstege gaf toelichting bij de kruiden en de toepassing daarvan. Men kon diverse infusies proeven en alles te weten komen over de kruidenmengsels die in de tijd van de Nassaus werden gebruikt om liefde en lust op te wekken dan wel in te dammen.

  Historisch dansen en muziek
  Dansgroep Passi blies historisch dansen nieuw leven in. Ze werden afgewisseld met optreden van de Nassau Harmonie Breda.

  Tuin der Lusten
  In de Mariakapel kon de geanimeerde versie van Bosch’ Tuin der Lusten van Studio Smack bekeken worden. Het schilderij Tuin der Lusten van Jeroen Bosch is sterk verbonden met Breda. Vóór het zijn lange reis naar de huidige vaste locatie in het Museo del Prado in Madrid maakte, was Breda de eerste plek waar de triptiek na voltooiing voor publiek te bezichtigen was. Alvorens het werk in de tachtigjarige oorlog in Brussel gestolen en naar Spanje meegenomen werd, was het ondergebracht in het Kasteel van Breda. Tuin der Lusten is fysiek onbereikbaar voor Brabant, omdat de triptiek het prestigieuze Museo del Prado niet mag verlaten.

  Complimentenmeisjes
  Ook de Complimentenmeisjes waren aanwezig. Op een handgeschreven kaartje werd zorgvuldig en met liefde het mooiste in jouw persoon uitgelicht. Soms ontroerend, soms light en funny, maar altijd hartverwarmend en doeltreffend.

  Poem Express
  Meer dan driehonderd kinderen deden ter voorbereiding op de Nassaudag mee aan de Poem Express en tonen hun lieflijke Poem Posters. In samenwerking met diverse basisscholen in Breda zijn workshops gehouden rondom het thema Liefde. Het resultaat daarvan was in een speciaal ingerichte expositie te bewonderen.

  Kiki de Graaf, Sarah van Beek en Myrthe Belt uit groep 5 van KBS Laurentius wonnen met hun gedichtenposter de Poem Award 2017. Deze poster was tot en met 6 juni in de mupi’s van Breda te zien. De meest bijzondere gedichtenposters worden opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Breda.

  Lust en last
  Karel V van Spanje en Nederland gaf Hendrik III toestemming voor zijn huwelijk met Mencia de Mendoza. Zo viste Hertog Alva achter het net, hij wilde de schatrijke Mencia namelijk ook graag trouwen. De harde acties van Alva later in de Nederlanden hebben wellicht te maken met zijn persoonlijke irritaties jegens Hendrik III. Hendrik III had in zijn kasteel in Brussel het toen al beroemde drieluik ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch. Alva persoonlijk gaf in 1568 opdracht om het drieluik te confisqueren.

  Hendrik III introduceerde rond 1515 de Renaissance in Breda. Niet alleen verstandelijke ontwikkeling van de mens stond centraal, maar ook kwam er steeds meer aandacht voor het lichaam en de kunsten. Musiceren en dansen werden belangrijke eigenschappen van de ontwikkelde renaissancemens. De ideale hoveling was zowel bedreven in het gevecht en de sport als in de muziek en de dans. Dansen deed men ook om te zien en gezien te worden – het moment bij uitstek om kennis te maken met het andere geslacht en een geschikte huwelijkspartner (of maîtresse) te vinden. Er werd flink geflirt op de dansvloer. Hofdansen uit de Renaissance werden speciaal samengesteld, opdat de man zijn viriliteit kon uitdrukken via verschillende sprongen (zoals de gaillarde) terwijl de dame haar beheersing en elegantie uitdrukte met verfijnde en golvende danspassen.

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Miniaturen- en Poppenhuismuseum | Bouvigne | Waalse Kerk | Pop-up MuseumEducatie