Breda Nassaustad

  Grote Kerk

  AAN HET PROGRAMMA VOOR DE AANKOMENDE NASSAUDAG WORDT HARD GEWERKT. LEES HIERONDER TERUG WAT ER IN 2016 TE DOEN WAS IN DE GROTE KERK.

  Op 12 december 1553 werd Maria, de eerste dochter van Willem van Oranje, op het Kasteel van Breda gedoopt. De geboorte en de feestelijke doop was niet alleen voor de ouders van de dopeling een hoogtepunt. Het feest staat ook in het geheugen van de stad Breda gegrift. Het was een gebeurtenis van internationale allure. Willem van Oranje liet zich van zijn beste kant zien en organiseerde een groots feestbanket. Er zijn lijsten bewaard gebleven waaruit valt op te maken wat de koks van het kasteel kregen te verwerken. En dat was véél!

  Wat Willem kon, kunnen wij ook! Onder grote belangstelling opende Marianne de Bie, wethouder van Cultuur, samen met Willem van Oranje en Anna van Egmont het feestbanket in de Grote Kerk. Het publiek smulde van o.a. rivierkreeft, gerookte ganzenborst, varken aan het spit, erwtenpuree en vorstelijke taarten. In samenwerking met Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Brabant Centraal bereidden nieuwkomers en vluchtelingen uit Syrië de koek voor bij de koffie. Dat deden ze met Oosterse specerijen die in de zestiende-eeuwse aristocratische keuken veel gebruikt werden.

  Als je niet wist hoe je je als gast aan het hof moet gedragen, bracht Elisabeth, Gravin van de Bergh, je graag gepaste manieren bij.

  Op de kookboekenmarkt van Boekhandel Van Kemenade en Hollaers was er voor ieder wat wils.

  De tentoonstelling ‘Zes eeuwen Nassaus en de Grote Kerk’ brengt de Nassaus en Oranje-Nassaus vanaf 1403 tot nu tot leven en belicht hun band met de Grote Kerk.

  Aan tafel!
  In samenwerking met o.a. de Cultuurwinkel Breda werd in de doorlopende erfgoedlijn binnen het onderwijs aandacht besteed aan de eetgewoonten en feestbanketten in de tijd van de Nassaus. Beeldend kunstenaars Marja Reniers en Bas Kools ontwikkelden het lespakket.

  Ruim driehonderd kinderen namen deel aan het speciale lesprogramma. Zij lieten zich inspireren door het feestbanket voor de kleine Maria. De helft bekwaamde zich in het maken van vorstelijke taarten die niet zouden hebben misstaan op de eettafel van Willem. Daar kregen ze hulp bij van het Cingel College en de banketbakker van de JUMBO Foodmarkt.
  Met beeldend kunstenaars Marja Reniers en Dorry Franken maakten leerlingen van groep 3 en 4 van Kbs Petrus en Paulus, Kbs De Burchtgaarde en NUTS Boeimeer speciaal voor het banket prachtige tafelkleden. Dat was pas feestelijk dineren!

   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Begijnhof | Bouvigne | Educatie | Feestbanket