Breda Nassaustad

  Educatie

  POEM EXPRESS

  Toen op 24 augustus 1667 het vredesverdrag geratificeerd werd, brak het feest los: de wijn spoot uit de fonteinen een er werd een groots vuurwerk afgestoken.  De geschiedenis laat zien dat ze op het Kasteel van Breda wel van een feestje hielden. De tuinen met hun verborgen hoekjes, priëlen en bosschages  nodigden uit tot de liefde en het fantaseren over heimelijke ontmoetingen en liefdesverklaringen.

  In samenwerking met de Poem Express organiseerden we daarom een educatief programma met het thema Liefde. Meer dan 300 kinderen uit de groepen 5 en 6 van  De Burchtgaarde, Burgst en Laurentius deden mee. Zij lieten zich inspireren door de liefde en maakten prachtige gedichtenposters, die tevens ingezonden werden voor de internationale gedichtenposterwedstrijd Poem Express.

  Kiki de Graaf, Sarah van Beek en Myrthe Belt uit groep 5 van KBS Laurentius wonnen op 13 mei met hun gedichtenposter de Poem Award 2017. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in LantarenVenster in Rotterdam hoorden zij dat ze in de prijzen waren gevallen. Ook de Publieksprijs ging naar een inzending uit Breda: Kelsey Haverhals en Phileine Dujardin (groep 5, De Burchtgaarde) kregen met hun poster ‘Liefste Wasknijper’ de meeste stemmen van het publiek.

  foto: Maarten Laupman

  Sinds 1992 hebben ontelbaar veel kinderen uit meer dan dertig landen meegedaan aan de Poem Express. Allemaal stuurden zij gedichtenposters op in hun eigen taal. Aan de Poem Award 2017 deden meer dan 1.000 kinderen mee. Maar liefst vijf Bredase posters werden genomineerd voor de Poem Award.

  De jury zegt over ‘Liefde op de eerste vlek’: “Deze gedichtenposter blijft in je hoofd zitten. Verblind door de liefde, vlekken voor je ogen. Deze dichtregel ga je nooit meer vergeten. Een heel sterke combinatie tussen tekst en beeld.”

  De overige Bredase genomineerden waren:

  • Pijus Arlauskas, Demian Schreurs en Olivier Sijogo (NBS Burgst-Kroeten, groep 6) met ‘De Hond”
  • Joul Lutfi en Yara Prinsen (KBS Laurentius, groep 6) met ‘Liefste Paperclip’
  • Cyril Kloppers en Rosalie Magnin (NBS Burgst-Groene Hil, groep 6) met ‘De pitten zijn kanonnen en tranen van de lievde’

  Het winnende ontwerp van Kiki, Sarah en Myrthe is ook te zien op de poster van de Nassaudag in de mupi’s van Breda.

  De meest bijzondere gedichtenposters zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Breda. Tijdens de Nassaudag  worden alle posters geëxposeerd in de Grote Kerk. Daar zijn ze tot en met 8 juni te zien.

  De Poem Express is een internationaal kunst- en poëzieproject voor kinderen, waarbij kinderen een gedicht schrijven en daar een tekening bij maken. Dit samen wordt een gedichtenposter. Elk schooljaar doen ruim 10.000 kinderen mee, waardoor de Poem Express inmiddels een enorm archief aan gedichtenposters heeft opgebouwd. Onder het motto ‘schrijf en teken de wereld rond met de Poem Express’, worden kinderen van 8 t/m 13 jaar uit landen over de hele wereld al 22 jaar uitgenodigd om gedichtenposters te maken. Bij de Poem Express gaat het om poëzie, spelen met taal, luisteren naar klanken en stoeien met ritme. Of gedichten ‘vertalen’ in beelden en beelden ‘vangen’ met woorden. De internationale collectie gedichtenposters van de Poem Express is overgedragen aan Museum Of The Image (MOTI) in Breda, die in 2017 verder gaat onder de naam Stedelijk Museum Breda na de fusie met het Breda’s Museum.


   

   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Begijnhof | Bouvigne | Waalse Kerk | Pop-up MuseumEducatie