Breda Nassaustad

  Educatie

  AAN HET PROGRAMMA VOOR DE AANKOMENDE NASSAUDAG WORDT HARD GEWERKT. LEES HIERONDER TERUG OVER HET EDUCATIEPROGRAMMA VAN VORIG JAAR.

  Op het Kasteel van Breda hielden ze wel van een feestje en van lekker eten. Daar zijn veel verhalen over te vertellen! Zo liet de zoon van Willem van Oranje een moestuin aanleggen in het Valkenberg, destijds zijn achtertuin. Het Valkenberg moest zijn opbrengst ‘vande vruchten ende tgewas’ leveren ‘naer gelegentheyt vanden saysoene’ voor de keuken en tafel van de families van Oranje en Nassau. Maar ook de bedienden, de hofstoet en de talloze gasten profiteerden ervan.

  In samenwerking met de Cultuurwinkel Breda is in de doorlopende erfgoedlijn binnen het onderwijs aandacht besteed aan de eetgewoonten en feestbanketten in de tijd van de Nassaus.

  Kinderen van de groepen 3 en 4 van zes verschillende basisscholen uit diverse wijken van de stad deden mee aan het lesprogramma. Beeldend kunstenaars Marja Reiniers en Bas Kools ontwikkelden het lespakket. Aan de hand van het Bredaas verhaal wordt verteld over de tijd van overvloed in de periode van de Nassaus. Tijdens de vele feesten van de Nassaus kwamen er belangrijke mensen naar het Kasteel van Breda. Wat voor eten hadden ze toen? Het boodschappenlijstje van de kok werd teruggevonden. Wat stond er op dat lijstje? Hoe werden de tafels gedekt? De tafels waren enorm en gevuld met lekkernijen en er was een overvloed aan eten en kandelaren.

  Aan het programma deden mee: KBS De Burchtgaarde, KBS Laurentius, NBS Teteringen, NBS Boeimeer, Obs Okba ibnoe Nafi en KBS Petrus en Paulus.

  AAN TAFEL!

  Een aanvullend programma werd door tien klassen van De Burchtgaarde, NBS Boeimeer en KBS Petrus en Paulus gevolgd.

  Taarten maken
  In de zestiende eeuw was het populair om gerechten op te dissen in de vorm van een landschapje. Met een schotel vol ‘sneeuw’ bootste je een winterlandschap na. Tijdens deze verdiepingslessen maakten kinderen van de groepen 3 en 4 zelf een toetje maken uit de tijd van Willem van Oranje. Het boek ‘Oranje Toetjes’ van Lizet Kruyff en Cees Holtkamp staat vol informatie over de eetcultuur van Willem van Oranje tot koning Willem-Alexander. In samenwerking met het Cingel College en JUMBO Foodmarket werden de heerlijkste taarten gemaakt. En daarna opgegeten natuurlijk!

  Tafelkleden voor het feestbanket
  Samen met beeldend kunstenaars Marja Reiniers en Dorry Franken hebben leerlingen ontwerpen voor tafelkleden gemaakt. Zij hebben zich laten inspireren door het feestbanket dat werd gegeven ter ere van de doop van Willem van Oranjes eerste dochter. De ontwerpen worden verwerkt in tafelkleden die in de Grote Kerk getoond werden tijdens het Nassaudag-banket.

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Begijnhof | Bouvigne | Educatie