Breda Nassaustad

    Bouvigne

    AAN HET PROGRAMMA VOOR DE AANKOMENDE NASSAUDAG WORDT HARD GEWERKT. LEES HIERONDER TERUG WAT ER IN 2016 TE DOEN WAS OP BOUVIGNE.

    Kasteel Bouvigne is een tijd lang als jachtslot gebruikt door de Nassaus. Alvorens het feestbanket kon worden aangericht, werd er eerst uitgebreid gejaagd in de bossen en velden rond Breda. Menig boutje vond zijn weg naar het Kasteel via Bouvigne.  Het jachtrecht was in die tijd onlosmakelijk verbonden met de adel. Het recht om de jagen gaf aanzien en prestige en de adel liet dan ook geen kans onbenut om dit te benadrukken. De jacht was een ‘sociaal ritueel, een nauwkeurig geregeld schouwtoneel dat alle hoven met graagte opvoeren’.

    Kasteel Bouvigne stons tijdens de Nassaudag in het teken van de jacht. De verschillende spijzen kwamen uit de weide omgeving, maar werden deels ook op de landerijen rond de stad gejaagd. Maar door wie werd er gejaagd? En hoe ging dat precies in zijn werk? Welke technieken werden gebruikt? Er stonden enorme hoeveelheden wild op tafel. Hoe werd dat bewaard en opgeslagen? Wat werd er ter plaatse verwerkt? Jachtinstrumenten, beeldmateriaal, prenten van toen en achtergrondinformatie vertellen het verhaal in het Koetshuis. In de tuinen waren er valkeniers en jachthoornblazers. Kinderen maakten samen met de Legendejagers hun eigen pijl en boog en leerden sporen herkennen. Bouvigne werd door 1.500 mensen bezocht, voor het Kasteel ontstonden soms lange rijen voor de rondleidingen.

     

     

    Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Begijnhof | Bouvigne | Educatie

    .