Breda Nassaustad

  Bouvigne

  Het is onmogelijk te zeggen wanneer Kasteel Bouvigne precies gebouwd is. De eerste vermelding dateert van 1554, het jaar waarin Jacob van Brecht zijn testament opmaakte. Jacob van Brecht behoorde tot een van de voornaamste families van Breda in de zestiende eeuw. Vlakbij het kasteel lagen twee boerderijen, de Grote Hoeve en de Kleine Hoeve genoemd. De Grote Hoeve bestaat (in gewijzigde vorm) nog steeds en behoort sinds 1614 aan de prinsen van Oranje, vanaf 1816 tot de dotatie van prins Hendrik en sinds 1881 tot het Staatsdomein. De meeste landerijen in de naaste omgeving behoorden aan de eigenaar van Bouvigne.

  Tijdens de Nassaudag kon je je laten rondleiden over dit vijftiende-eeuwse landgoed. Excursieleidsters gaven deskundige informatie over de historie en bewoners van Kasteel Bouvigne en de Franse,  Duitse en Engelse tuinen. Een doorlopend verhaal aan de hand van show en storytelling vertelde over maakbare liefde voor de burgerman en burgervrouw in de 19e, 20e eeuw tot nu: “Trouwen, ga naar de kapper én de notaris!”

  Love celebration: je zag en hoort een reis door de tijd. In een bootje in de slotgracht was een bruid al vanaf 1830 op zoek naar haar ridder op het witte paard. Het was de tijd van de industriële revolutie, haar kleding in vintage stijl is hot! In de Franse tuin bij de kapel was Bohemien bruid op zoek naar romantiek. Het was de tijd van de impressionisten, de tijd van de gipsy’s en bohemiens, waarin zij zich afzetten tegen de gevestigde orde, tegen de Bourgeoisie. Hoorde je daar gitaarmuziek? In een prieeltje trouwde de hipsterbruid in Ibiza-stijl. Radio, pc, cd’s en internet brengen muziek dicht bij iedereen. Hoorde je dance-muziek?

  Kinderen deden mee aan een koninklijke verkleedpartij: bruidjes en bruidegommetjes.

  Ook kon je op de foto met Willem van Oranje-Nassau (die zijn Bredase bezittingen erft via Hendrik lll en Rene van Chalon), Anna van Egmond (zijn eerste vrouw) en Philips Willem (hun oudste zoon die kasteel Bouvigne koopt).

   

  Home | Valkenberg | Kasteel van Breda | Grote Kerk | Miniaturen- en Poppenhuismuseum | Bouvigne | Waalse Kerk | Pop-up MuseumEducatie

  .