Breda Nassaustad

Nassaudag

Op maandag 5 juni vieren we de Nassaudag Breda. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur is er een gevarieerd programma op meerdere locaties die verbonden zijn met de geschiedenis van de Nassaus: de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het poortgebouw Begijnhof, de Waalse Kerk en Bouvigne. Ook is er een presentatie in het pop-up museum in het Centraal Station.

De wieg van de koninklijke familie stond in Breda. Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. De verwevenheid van de stad met het vorstenhuis loopt als een draad door de stadsgeschiedenis. De Nassaus drukten door hun aanwezigheid in Breda (tussen 1403 en 1568) een beslissende stempel op de ontwikkeling van de stad. Hun komst heeft de stad veel lusten gebracht, maar vaak was het ook het toneel van grote lasten. In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst zes keer van bezetter gewisseld. De list met het Turfschip van Breda leidde tot de inname van Breda op 4 maart 1590 en was niet alleen een militaire, maar vooral ook morele overwinning voor de troepen van Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje.

Thema: Lust en Last
In 2017 herdenken we de Vrede van Breda, op 31 juli 1667 in Breda geratificeerd. Driehonderdvijftig jaar geleden werd de Nassaustad uitgekozen als plaats voor de onderhandelingen die een einde moesten maken aan de twee jaar eerder uitgebroken zeeoorlog met Engeland, de Tweede Engelse Zeeoorlog. Amalia van Solms (de weduwe van Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje) had toestemming gegeven het Kasteel van Breda als plek voor de onderhandelingen te gebruiken. Voor even was de stad niet alleen een stad van bierbrouwers, lakenhandelaren en soldaten, maar het decor waartegen belangrijke internationale politiek beslist werd. Het inwonersaantal verdubbelde gedurende de maanden van de onderhandelingen. In een tijd van economische achteruitgang betekende dat plotseling voorspoed. Voor de Bredase bevolking was het een tijd waarin de stad gevuld was met spektakel en roering. Tijdens de Nassaudag staat het bol van lust en last, liefde, genegenheid en hoofse manieren tegen de achtergrond van een periode waarin Breda even de belangrijkste plek in Europa was.

Thé dansant
In de Grote Kerk is er een thé dansant met kleine gebakjes, zoete broodjes, mooie sandwiches en adellijke lekkernijen. Kruideninfusies laten je proeven hoe lust en liefde in de tijd van de Nassaus werden opgewekt. Dansgroep Passi laat zien hoe ze dansten in de Middeleeuwen. Hier waan je je in een ware tuin der lusten!

De Nassaudag is gratis toegankelijk. Wie wil genieten van de lekkernijen tijdens het thé dansant koopt een ticket.